Wegedoorn

 

Rhamnus cathartica (bot.)

Common buckstorn (Eng.)

Nerprun commun, nerprun cathartique, noirprun (Frans)

Kreuzdorn (Duits)

 

Rhamnaceae Ė wegedoornfamilie

 

Wegedoorn is een bladverliezende heester of kleine boom (tot 8 m) met een ronde kroon. Zoals de naam al zegt, groeit hij vaak langs wegen, d.w.z. bospaden. Tijdens onze wandelingen letten we meestal meer op de in het oog vallende gewassen, zoals de bomen, maar aan het struikgewas langs ons wandelpad besteden we meestal niet zo veel aandacht. Sporkehout en wegedoorn komen zo veelvuldig voor in ons land, dat het de moeite waard is om daar meer over te weten te komen.

 

 

Plantkenmerken

Wegedoorn is meestal groter dan sporkehout. De twijgen eindigen vaak in takdorens. De bladknoppen hebben een duidelijke, bruinviolette knopschub met gefransde randen. De bladeren zijn ovaal en toegespitst met een fijn gezaagde rand. Ze zijn 4 -7 cm lang. De drie tot vijf paar nerven zijn gebogen. De bladtop is vaak enigszins gedraaid.

Wegedoorn bloeit eind mei, begin juni. De groengele bloempjes zijn viertallig, vrij onopvallend en ruiken onaangenaam. Wegedoorns zijn vaak tweehuizig, d.w.z. dat ze uitsluitend mannelijke of vrouwelijke bloempjes dragen.

De ronde steenvruchten zijn erwtengroot en bevatten 2-4 zaden. In rijpe toestand zijn ze blauwzwart en sappig. De onrijpe bessen zijn giftig.

De schors van de stammen en oudere takken is grijsbruin, gegroefd en bespikkeld met veel kurkporiŽn.

bloemen

 

Verspreiding

Wegedoorn komt bijna overal in Europa voor, behalve in het noorden van ScandinaviŽ.

Hij is ook in Noord-Amerika te vinden, waar in sommige gebieden een ware invasie van wegedoorn heeft plaats gevonden.

Hij groeit het liefst op kalkrijke zand - en veengronden.

In Nederland is wegedoorn  vrij zeldzaam. Wij vinden hem o.a. in kalkrijke duinen, de Achterhoek, Zuid-Limburg. In kleine hoeveelheden groeit hij ook in beekdalen van Drenthe en Midden-Brabant. Hij is een belangrijk onderdeel van de duinstruwelen in Zuid-Holland. Daar vormt hij een plantengemeenschap samen met wilde roos, zuurbes, eenstijlige meidoorn, duinroos en kardinaalsmuts.

 

Naamgeving

Het Latijnse woord rhamnus gold destijds voor diverse gedoornde struiken. Catharticus betekent purgerend, d.w.z. darmreinigend.

Gebruik

Het hout heeft lichtgeel spinthout rondom een roodbruine kern. Het is hard en taai en toont op de doorsnede een gevlamde structuur. Het is geschikt voor klein snij - en draaiwerk.

In de apotheek en reformhuis is wegedoornsiroop verkrijgbaar. Hij wordt gebruikt bij verstopping, maar mag nooit aan kinderen gegeven worden.

rijpe bessen

 

Soorten

Rhamnus saxatilis (rotswegedoorn) is een lage struik met doornige takken die in bergachtige gebieden van Zuid-Europa tot een hoogte van 1300 m groeit.

Rhamnus oleoÔdes is een altijd groene, doornige struik die slechts 1 m hoog wordt. Hij komt voor in de droge streken van het Middellandse Zeegebied.

Rhamnus pumila is een dwergheester met doornloze takken die we op rotshellingen vinden, vooral op kalksteen van de PyreneeŽn en de zuidelijke Alpen.

Rhamnus alpina groeit in het gebergte van Zuidwest - Europa en wordt ca. 3 m hoog.

 

Bijzonderheden

Omdat deze plant dienst doet als waardplant voor een schimmel die onder andere haver sterk kan aantasten, mag wegedoorn in vele landen niet binnen een afstand van 200 m van een landbouwbedrijf worden aangetroffen. De aantasting door deze schimmel is te herkennen aan oranjekleurige plekken met stippen op de bladeren.

De rupsen van de citroenvlinder leven bij voorkeur op wegedoorn en sporkehout.

 

Startpagina        Loofbomen