Perzische slaapboom

(Constantinopel acacia)

 

Albizia julibrissin (bot.)

Silk tree, mimosa tree, powderpufftree (Eng.)

Acacia de Constantinople (Frans)

Seidenbaum, Schlafbaum (Duits)

 

Mimosaceae – mimosafamilie

 

De slaapboom is een snelgroeiende, bladverliezende kleine loofboom of grote struik die in juli/augustus met grote lichtroze bloembundels en lange zijdezachte meeldraden bloeit. Hij heeft een beschutte, warme plek nodig. Bij de Chinezen is deze boom bekend als ‘boom van collectief geluk’, want hij geeft vreugde en troost, brengt het oog tot stralen, het hart tot leven. Zo werd deze boom 500 jaar geleden in een Chinese botanische tekst beschreven. Al lang voor deze tijd was hij in China bekend als middel tegen verdriet over teleurstelling en verlies. Kortom: bloemen en bast zijn al heel lang bekend als antidepressivum. Sommige Chinese kruidkundigen noemen hem ‘herbal prozac’.

 

Herkomst

De albizia-familie omvat ca. 150 soorten in tropische en subtropische gebieden van Europa, Azië en Zuid-Amerika. De slaapboom is inheems in Iran, Pakistan, Himalaya, China, Japan en Ethiopië. In Europa wordt hij als parkboom, in Californië als straatboom aangeplant. In gebieden rond de Middellandse Zee is hij een algemeen voorkomende sierboom. In Nederland en België overleeft hij de winter probleemloos. In subtropische gebieden van Amerika wordt hij ook als schaduwboom voor thee-en koffieplantages gebruikt. In het zuiden van de VS groeit hij in het wild.

De slaapboom werd rond 1745 voor het eerst in Engeland geïmporteerd en is van hieruit in de VS terecht gekomen.

bloemen en bloemknoppen

 

Naamgeving

De naam Slaapboom heeft deze plant te danken aan de geveerde bladeren die zich bij het donker dicht vouwen, dus een slaapstand aannemen. Albizia julibrissin betekent witroze boom bloeiend in juli.

 

Plantkenmerken

De slaapboom wordt 8 tot 15 m hoog. Het is een brede boom met bijna horizontaal groeiende takken, dus met een schermvormige kroon. De sikkelvormige bladeren zijn dubbel even geveerd en donkergroen. Zij staan op een decoratieve manier langs de steel en hebben fijn gewimperde randen.

De lange paarsroze meeldraden  van de bloemen zijn langer dan de kroonbladen. De lange, afgeplatte peulen bevatten lichtbruine zaden. Deze zijn alleen tot kiemen te brengen in een warme kas.

albizia zaden

De stam is grijs, de twijgen groen en bruin. De slaapboom groeit en bloeit het beste in warme zomers.

peulen met zaden    albizia lebbek    albizia-calcora

Snoeien

Je hoeft maar wenig te snoeien. Het is voldoende om in het voorjaar bevroren, dode takken weg te snoeien.

 

Gebruik

In de Chinese natuurgeneeskunde worden bladeren, bloemen en bast gebruikt bij angsttoestanden, slapeloosheid en depressiviteit. Er zijn geen bijwerkingen bekend.

 

Startpagina