Anna Paulowna boom

(Pauwlownia)

 

Paulownia tomentosa (bot.)

Foxglove tree, princess tree (Eng.)

Paulownie, arbre impérial (Frans)

Blauglockenbaum, Kaiserbaum (Duits)

 

Scrophulariaceae – helmkruidfamilie

bloeiende Pauwlownia

 

Deze bijzondere, exotische boom is de enige in onze klimaatzone die blauw bloeit en dat alleen maar, wanneer hij een gunstige standplaats heeft. Ik zag deze boem in mei voor de Japanse Tuin in de Ooipolder, op een plek waar je een dergelijke boom niet verwacht. Hij bloeide daar met prachtige paarsblauwe, trompetvormige bloemen.

 

Verspreiding

Inheems is paulownia in China, waar hij nog steeds als straat - en parkboom aangeplant wordt. In Zuid-Europa komt men hem vaak tegen, terwijl hij in Nederland soms als sierboom in parken en arboreta aangeplant wordt. Hij werd in 1830 in Europa ingevoerd.

 

Naamgeving

Deze boom is genoemd naar Anna Paulowna Romanov, dochter van Tsaar Paul I. In 1816 huwde zij de Nederlandse Koning Willem II. Zij had een voorkeur voor bijzondere bomen en heesters en zorgde ervoor dat deze in de tuinen van paleizen aangeplant werden.

bloemtros

 

Plantkenmerken

 Het is een boom met stevige, dikke uitstaande takken die voor een gewelfde kroonvorm zorgen.

Paulownia is een middelgrote tot 15 m hoge loofboom met een brede kroon. Hij groeit snel en trekt niet alleen door zijn blauwe bloemen, maar ook door zijn grote blad de aandacht. Deze staan paarsgewijs bij elkaar en lijken op die van de trompetboom (catalpa). Vanwege de beharing voelen zij viltig aan.

De bloemen ontluiken in mei, voordat het blad uit komt. De ronde, bruinviltige bloemknoppen zijn al in de nazomer van het vorige jaar zichtbaar. De klokvormige bloemen lijken op die van het vingerhoedskruid. Ze zijn tweeslachtig, paarsblauw of violet .

De vruchten zijn leerachtige, bruine, peervormige omhulsels met een spitse snavel. Daarin zitten de zaden opgesloten. De rijpe vruchten blijven nog lange tijd aan de boom. In de laatste fase van de rijping barst het omhulsel open en komen de gevleugelde zaden vrij.

De schors is glad of licht gestreept en grijsbruin. Oudere takken worden kaal en zijn hol

 

Standplaats en snoei

Paulownia heeft veel warmte nodig om goed te bloeien en te groeien. Hij houdt van voedselrijke, vochthoudende bodem. Het is een boom van het zuiden en in strenge winters bevriest hij soms ten dele. De bevroren takken moeten in het voorjaar weggesnoeid worden. Door te snoeien worden ook de bloemknoppen verwijderd. Deze boom heeft een iets beschermde plaats nodig. Door de winterkou en nachtvorst in het vroege voorjaar kunnen ook de bloemknoppen bevriezen. Geen bloei dus. Vooral jonge bomen zijn gevoelig voor vorstschade. Oudere bomen zijn winterhard. vruchten

 

Gebruik

In USA wordt paulownia in plantages aangeplant voor de oogst van het hout dat zeer goed te bewerken is. Het wordt gebruikt voor het vervaardigen van fijn meubelwerk, muziekinstrumenten en houtsnijwerk net als 1000 jaar geleden in de Oriënt. Het hout is bestand tegen insecten.

 

 

open vruchten        zaden 

 

Startpagina        Loofbomen